Масло

Маслото често е “набеждавано” за вредното му въздействие върху тялото. Но всъщност, маслото не е “злодеят”, за който често е мислено.

Защо маслото се счита за вредно?

Маслото, наред с други млечни продукти и изобщо храни с високо съдържание на мазнини, като червеното месо, се превъръщат в обект на “кръстоносни походи” за по-добро здраве още 70-те години. Маслото и останалите продукти са набедени за вредни, след като различни наблюдения показват, че яденето на наситени мазнини повишава, така нареченият, „лош“ LDL холестерол, който от своя страна е свързан с повишения риск от сърдечни заболявания.

Допълнителните изследвания през следващите години не успяват да предоставят убедителни и еднозначни доказателства за това, че единствено консумацията на наситени мазнини причиняват сърдечни заболявания. Въпреки това не може да се отрече, че маслото съдържа много наситени мазнини и по тази причина все още то, заедно с други продукти е сочено като враг на здравето от производителите на храни и потребителите.

Вредно ли е маслото за здравето?

Дори да няма доказателство, че повишената консумация на мазини е вредна за здравето, със сигурност, намаляването им би ви донесло. В този смисъл, маслото не може да се счита за здравословна храна, особено ако ядете големи количества масло ежедневно.  Както при всичко останало, и при маслото количеството е от значение – ако съчетаете консумацията на малки количества масло с балансирана диета и добра физическа активност, няма причина напълно да се отказвате от него, нито да го обявите за враг номер едно на здравето си.

Шест причини да консумирате масло

По-долу изброяваме шест причини, които да ви покажат, че маслото не е вредно за вас и не трябва да се отказвате от него.

Чистото масло няма “тайни” и мистериозни съставки

Хората ядат масло от хиляди години и като резултат от това, маслото съдържа основно две неща: каймак от мляко и понякога сол. Каймакът се бърка в големи съдове, докато се сгъсти. Процесът се нарича “биене на масло”. В резултат се получава гъста маса с наситено жълт цвят, с кехлибарен оттенък.

Именно този наситен цвят на маслото се търси от потребителите през последните години, като реакция срещу силно преработените храни. Когато маслото е преминало през много обработки, цветът му е по-скоро бял.

Заместителите на масло не са по-добри или по-полезни от чистото масло

Различните заместители на масло често са рекламирани като здравословни заместители на маслото. Но различните продукти за мазане преминават през множество обработки. Например, много маргарини все още се произвеждат с частично хидрогенирани растителни масла – известни също като трансмазнини – които се създават в индустриална среда, в процес, при който към течното растително масло се добавя водород, така че крайният продукт да е твърд на стайна температура и да имитира текстурата на маслото.

Учените признават, че трансмазнините в продуктите, имитиращи масло, са дори по-лоши за сърцето ви от наситените мазнини, намиращи се в маслото. Те, освен че повишават нивата на “лошия” LDL холестерол, също така намаляват тези на “добрия” HDL холестерол.

Наскоро в световен мащаб започнаха кампании за постепенно премахване на трансмазнините не само в продуктите, имитиращи масло, но и в останалите хранителни продукти. За съжаление, не е ясно колко време ще отнеме на хранителната индустрия да преработи начина на производство на продукти, така че те да не съдържат изкуствени мазнини.

В умерени количество маслото няма да ви навреди

Вече споменахме, че при маслото, както при всяка храна, твърде големите количества са това, което ни вреди. Препоръчителното количеството на наситени мазнини, което консумирате, трябва да бъде по-малко от 7% от общите дневен прием на калории.

Иначе казано, ако вземем за пример диета с около 2000 калории на ден, препоръчителният прием на наситени мазнини е около 16 грама. В една супена лъжица масло се съдържат около 7 грама наситени мазнини.

Това означава, че ако сутрин намажете препечените си филийки с тънък пласт масло, а вечерта подправите варените си картофите с една чаена лъжичка масло, това няма да ви навреди. Разбира се, освен да спазвате стриктно количеството масло, което приемате, трябва да поддържате и останалата част от начина си на живот балансиран, т.е. да консумирате много плодове и зеленчуци, да тренирате редовно и да внимавате за количеството наситени мазнини, които приемате с останалата част от храна си.

Маслото съдържа някои витамини и минерали.

Няма да спор, че маслото не е най-добрият източник на хранителни вещества, но също така не ви лишава от витамини или минерали.

Въпреки това, може би ще ви изненадаме с тази информация, но в маслото все пак съдържат някои естествени мастноразтворими витамини, като витамини А, D, Е и К. Половин супена лъжица масло осигурява съответно 10% и 11% от препоръчителната дневна доза от витамин А за мъже и жени на възраст между 19 и 50 години.

Допълнително, в маслото се съдържат също калий, йод и калций в малки количества.

Истинският враг е захарта, а не маслото

Сред резултатите от войната срещу мазнините (и маслото, включително) е увеличаването на производството и консумацията на силно преработените храни с ниско съдържание на мазнини и без мазнини, но където наситените мазнини са заменени с добавена захар.

Кардиолог Азим Малхотра в статия в Бритиш Медикал Джърнал отправя призив за разрушаване на мита за ролята на наситените мазнини в заболяванията на сърдечно-съдовата система. Той отбелязва, че през последните 30 години процентът на затлъстяването в САЩ, например, скача рязко, въпреки че процентът на консумираните калории от мазнини са намалели с 10%.

От друга страна, фруктозата и захарозата, намиращи се в захарта се свързват с увеличаване на теглото. Вероятната причина за това е, че те влияят на нивата на инсулина и насърчават съхранението на мазнини. Някои експерти твърдят също, че хората могат да развият „пристрастяване“ към захарта, което води до преяждане.

Маслото е вкусно

Маслото има добър вкус, заради високото съдържание на мазнини в него. Но както нееднократно заявихме, ако дадем на тялото си умерени количества масло, когато то иска, е възможно да намалим значително количеството на изкуствените нискомаслени заместители на масло, които също не са напълно здравословни, а същевременно получаваме и по-високо ниво на удовлетворение.

Защо маслото е толкова вкусно?

Краткият отговор на въпроса защо ни е вкусно маслото е, че защото то е мазно, респективно калорично, а хората са генетично програмирани да търсят високоенергийни храни.

Допълнително, мазните храни често са по-ароматни, защото много аромати се разтварят в мазнините. Маслото е почти незаменимо, когато е нужно да се добави аромат към билки, ванилия и други мастноразтворими продукти. Например, ако задушите лук в масло, преди да добавите основните съставки, целият аромат на лука ще се пренесе от маслото в ястието. Маслото често се използва като съставка, с чиято помощ се постига характерният вкус на някои сосове, като например бешамел, както и в десертни топинги, като например сметана.

Допълнително, маслото само по себе си е вкусно, а не само в допълнение към други продукти, а учените наскоро откриха, че можем и да усещаме вкуса на мазни храни, въпреки че все още не е ясно кой точно рецептор отговаря за това.

 

Защо маслото се счита за вредно?

Вредно ли е маслото за здравето?

Шест причини да консумирате масло

Защо маслото е толкова вкусно?