Дистрибуция на хранителни стоки

Още в древността хората са имали необходимост от дистрибуция на хранителни стоки. Организацията на самата дистрибуция на хранителни стоки е била сериозна грижа за хората, тъй като те са търсели решение на проблема как да се извършва дистрибуция на хранителни стоки, така че хората да получават необходимите им стоки, без храната да се разваля или губи по време на транспортирането.

Днес, когато населението на планетата се равнява на милиарди хора, проблемът за дистрибуция на хранителни стоки става все по-актуален и сложен. Как се прави дистрибуция на хранителни стоки между държави, които се намират от двете страни на земното кълбо? Как, например, сирене от Австралия ще достигне в България и ще бъде прясно и годно за консумация? И как след това, то ще достигне до крайния потребител. За това се грижи дистрибуция на хранителни стоки и експертите, които се занимават с нея.

Какво е дистрибуция на хранителни стоки?

Като цяло дистрибуция на хранителни стоки представлява съвкупност от процеси, които се грижат за съхранението и разпределението на хранителни продукти. Дистрибуция на хранителни стоки е процес, в който се включват различни компании, организации и програми, които взимат храната от производителите, съхраняват я в складове и след това я разпространяват на производители, хранителни магазини, ресторанти, кафенета, държавни програми за помощ и други.

Част от мрежата за дистрибуция на хранителни стоки представляват услугите, свързани с разпространението, чиято цел е да улесняват доставката на храна от производители, преработватели и производители до хранителни магазини, готвачи, болници, кафенета, ресторанти, домове за възрастни и други. В повечето случаи обаче дистрибуция на хранителни стоки се случва чрез директна покупка на продуктите от производителя и директна продажба на купувача на едро.

Как работи дистрибуция на хранителни стоки?

Обикновено дистрибуция на хранителни стоки включва транспортирането и съхранението на продуктите, от момента на вземане от производителите до пристигане при операторите на хранителни услуги. Някои фирми, които се занимават с дистрибуция на хранителни стоки, са специализирани в доставка на определени хранителни продукти като морски дарове, плодове, зеленчуци, колбаси, млечни продукти и други. Други дистрибутори може да предлагат дистрибуция на хранителни стоки само от определен производител на храни. Най-често компаниите, които предлагат дистрибуция на хранителни стоки, са независими, което улеснява производителите и им помага да създадат мрежа за доставки, като наемат дистрибутор, който отговаря на техните специфични нужди.

В някои случаи при дистрибуция на хранителни стоки се използват складове за съхранение на храни за кратки периоди от време, а в други – могат да използват хладилни камиони само за транспортиране на стоките директно до операторите на хранителни услуги. Сроковете и начинът на транспорт при дистрибуция на хранителни стоки зависят изцяло от вида на храната, която се разпространява.

В някои случаи фирмите, които се занимават с дистрибуция на хранителни стоки, предлагат на пазара и продават продуктите, които разпространяват. Операторите на хранителни услуги често купуват дистрибуторите, вместо от производителите, тъй като дистрибуторите предоставят по-голямо разнообразие на хранителни продукти от различни производители за нуждите на ресторанти, кафетерии и други оператори на хранителни услуги.

Някои фирми за дистрибуция на хранителни стоки купуват само от определени производители, като в този случай дистрибуторът на храни изпълнява поръчка на оператор, или е ексклузивен вносител за съответния производител. Има случаи, в които производителите не използват услугите на дистрибутори, но обикновено дистрибуторите се занимават само с дистрибуция на хранителни стоки и директна продажба на едро към операторите на хранителни услуги, което позволява на производителите да се съсредоточат върху производството на хранителни продукти, вместо да търсят нови клиенти, да договарят условията по дистрибуция на хранителни стоки, които предлагат.

Какви видове дистрибуция на хранителни стоки има?

Има няколко вида дистрибуция на хранителни стоки. Ще ги опишем по-долу.

Кеш енд кери дистрибуция на хранителни стоки

Кеш енд кери дистрибуция на хранителни стоки означава само разпределението на продуктите, без техния транспорт. Вместо това те кеш енд кери дистрибуция на хранителни стоки се занимава с управление на складове, които операторите на хранителни услуги могат да посещават, да избират продукти за закупуване и сами да се грижат за транспортирането на покупките си. Този тип дистрибуция на хранителни стоки обикновено се използва от ресторанти, заведения за обществено хранене и организации с нестопанска цел.

Дистрибуция на хранителни стоки чрез преразпределение

Дистрибуция на хранителни стоки чрез преразпределение се отнася до дистрибиторите, които не продават директно на операторите на хранителни услуги. Вместо дистрибуция на хранителни стоки чрез преразпределение се занимава с директната покупка на продуктите от производителите, след което определени количества от закупените продукти се разпределят към по-малки фирми за дистрибуция на хранителни стоки, които не разполагат с необходимото оборудване за съхранение на големи количества продукти. Обикновено по-малките компании за дистрибуция на хранителни стоки предлагат продуктите на по-малки ресторанти или други оператори на хранителни услуги.

Специализирана дистрибуция на хранителни стоки

Специализираната дистрибуция на хранителни стоки означава, че съответният дистрибутор се занимава с дистрибуция на хранителни стоки, само в определена категория продукти. Те разполагат с пълна гама специално оборудване, което е необходимо за транспорта и съхранението на специфичната продуктова категория, в която извършват дистрибуция на хранителни стоки.

Специализираната дистрибуция на хранителни стоки може да се предлага само на оператори на нишови услуги, като вериги ресторанти и заведения за обществено хранене, за да се гарантира чистотата и произхода на продуктите, както  и това, че съответните продукти са с напълно еднакво качество и вкус във всеки обект.

Цялостна дистрибуция на хранителни стоки

Цялостната дистрибуция на хранителни стоки е най-общата категория в дистрибуция на хранителни стоки. Тези дистрибутори обикновено обработват големи обеми от хиляди различни видове продукти. Фирмите, които предлагат цялостна дистрибуция на хранителни стоки често търсени от веригите хранителни магазини и други големи обекти, предлагащи хранителни стоки на дребно.

Фактът, че този тип дистрибуция на хранителни стоки работи с големи количества продукти за разпространение, често означава наличие на допълнителни отстъпки и други предимства за големите купувачи. Тъй като малките оператори на хранителни услуги не оперират с достатъчно големи обеми, за да могат самостоятелно да се възползват от тези предимства, те обикновено се присъединяват към организации за групови покупки, които успяват да достигнат необходимия обем за дистрибуция на хранителни стоки, така че да могат да се възползват от привилегиите, достъпни за големи купувачи.

Дистрибуция на хранителни стоки от Fivepi

Фирма Fivepi e eксклузивен вносител и предлага дистрибуция на хранителни стоки, предлагани от марките: Frico, Bergader, Alpenhain, Rupp, Debic, Castelli, Paturages Comtois, Wyke Farms, Latteria Soresina, Sterilgarda, Uhrenholt, Parmareggio, Bettinehoeve, Vernier, Soster, Balticovo и други.

Какво е дистрибуция на хранителни стоки?

Как работи дистрибуция на хранителни стоки?

Какви видове дистрибуция на хранителни стоки има?

Дистрибуция на хранителни стоки от Fivepi